Hopp til hovedinnhold
Senteret sitt bannerbilde

Gynekologisk undersøkelse


Mange unge kvinner gruer seg til sin første gynekologiske undersøkelse. Situasjonen kan oppleves som emosjonelt vanskelig. Undersøkelsen er ufarlig og den skal ikke være smertefull. Dersom du har vansker med å gjennomgå en gynekologisk undersøkelse eller har hatt negative opplevelser tidligere er det fint om du sier i fra om dette på forhånd. Vi kan da sammen legge en plan for undersøkelsen slik at den blir best mulig for deg. 

 

En gynekologisk undersøkelse innebærer:

- Spekulum undersøkelse. Et spekulum føres i skjeden for å kunne se skjedeveggen og livmorhalsen. Dette instrumenter gir også mulighet til å ta diverse prøver. 

- Bimanuell palpasjon. Det er en undersøkelse med en eller to fingre i skjeden samtidig som man trykker med den andre hånden på magen. Man undersøker da indre kjønnsorganer (livmor og eggstokker).

- Vaginal ultralyd. En ultralydprobe som er en tynn "stav" føres inn i skjeden. Denne overfører bilder/film til en skjerm hvor man kan se de indre kjønnsorganene. Innvendig ultralyd er ikke farlig. Det brukes lydbølger og ingen stråling.